Mit olvassanak gyermekeink a nyári szünidőben?

 
Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet a Bibliai tanításokat átültetni a mai életünkbe, hogy az valódi, gyakorlati útmutató legyen?!
Az egyik formája természetesen az ige hallgatás, az ige magyarázatok olvasása.
 Gyermekeink számára is készült Miklya Luzsányi Mónika két könyve, az „Isten hozott, Mandulavitéz” és az „Isten veled, Mandulavitéz”. Ebben a két könyvecskében egy mai kisgyerek, Ábel életén keresztül kapunk tanítást, segítséget arra, hogy hogyan is függ össze a mi életünk az ószövetségi és az újszövetségi eseményekkel. Ott, ahol nem is gondolnánk, meg vannak a párhuzamok, a világos útmutatások. Egy kis mandulavitéz, Éber igyekszik vezetni Ábelt, mindig a legjobb időben, a legjobb dolgokat mondja a kisfiúnak, aki ezáltal válik az Ige követőjévé és tanulja meg a biblia igazságait a saját életében is alkalmazni, felvállalni.
Kívánom mindenkinek, hogy váljunk Krisztus követőivé, vezessük gyermekeinket is az örök igazság útján.
Jó olvasást, tartalmas szünidőt kívánok mindenkinek!
dr. Lajos Beáta 
 

Gyökössy Endre

Gyökössy Endre nagy rajongója vagyok. Polcomon ott sorakoznak a könyvei, elmélkedései. Azért is szeretem az írásait, mert egyszerűen, derűsen, Isten szeretetével átitatva ír. Egy-egy gondolat, bibliai idézet köré csoportosítva mondanivalóját. Őt olvasva mindig úgy érzem, hogy képes vagyok jobbá válni, Krisztus követőbbé válni. Munkám során, mikor rövid szünetem volt-van, kezembe veszem a Kézfogás a magasból, vagy a Kézfogás füzetecskék egyikét, és pár percig töltődöm az Isten szeretetével, útmutatásával.

De ma egy olyan könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami a hétköznapokból vett történeteken keresztül üzen nekünk. Ez a könyv a Mai példázatok címet viseli. „Több, mint ötven csodálatos novella, mindegyiknek az ’apropója’ egy-egy sokat mondó bibliai idézet. Ám korántsem kenetteljes könyv ez: ízig-vérig mai, megtörtént történetek, amelyek velünk is megeshettek volna…”-írja a kiadó a könyvet ajánlásaként. Mit is fűzhetnék hozzá? Olvassuk el, biztos találunk olyat, amiben saját történetünket véljük felfedezni, és meg is kapjuk kétségeinkre, kérdéseinkre rögtön a választ. Engedjük, hogy belekapaszkodjon az Úr a mi életünkbe is, a hétköznapjainkba is. Lássuk és ismerjük fel Jézust embertársainkban, család tagjainkban, barátainkban, környezetünkben. Merjünk rálépni Isten útjára, és járjunk is azon.

Ajánlom ez a könyvet nyílt szívvel, szeretettel.

dr. Lajos Beáta 

Sükösd Pál: Keskeny úton

Húsvét közeledtével nagyon aktuálissá lett számomra ez a könyv.

Egyszer már olvastam gimis koromban, akkor inkább mint izgalmas regény fogott meg, megtalálja-e életre szóló társát a főhős?

Ma igazából ugyanez a kérdés: Megtalálja-e életre szóló, életre hívó társát a főhős?

Húsvét közeledtével elgondolkozunk-e azon, hogy nem csak a feltámadásról szól ez az ünnep? Nincs feltámadás, ha nem előzi meg a kereszt halál. Ha nem „halunk meg” Jézussal együtt a kereszten, nem élhetjük át a feltámadás örömét! Nap, mint nap apró kereszthalált kell haljunk, letenni bűneinket, kétségeinket, és a mai világban nagyon előtérbe került aggódásainkat, és ki tudja még mennyi terhet az Úr Jézus keresztje alá.

Legyen Uram a te igéd szerint.

Meg tudom-e tenni? Át tudom-e adni magam egészen? Hiszem-e, hogy értem is meghalt és feltámadt? És nem csak szóval, de cselekedettel, tudom-e ezt élni? Le tudok-e adni az önsajnálatból, a hiúságból, a gőgből? Vajon valóban azt csinálom-e, amit Isten rám bízott, vagy csak úgy a saját szájízem szerint cselekszem?

Rengeteg megválaszolatlan kérdés kavargott bennem, amikre útmutatást, szerető tanítást adott ez a könyv. Gyönyörű nyelvezettel, csupa-csupa szeretettel átitatott regény!

Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, aki húsvétra lelki böjtöt is szeretne tartani, aki szeretné megtudni, hogy hol tart az Isten felé vezető úton!!

Szeretettel: dr. Lajos Beáta

 

Fási Katalin: Dugó kalandjai-könyvajánló

Fontos, hogy mit olvasnak gyermekeink? Fontos, persze!!!

Hogy milyen tanítást, tanulságot vonnak le az adott meséből, regényből, mi érinti meg őket, előre viszi-e őket lelki fejlődésük útján? Kapnak-e útmutatást a külvilág útvesztőiben?

Nagy élmény volt olvasni ezt a kis regényt, ami sok, rövid kis történetből áll. A könyv végére kirajzolódik előttünk egy kisfiú képe, aki akár példakép is lehet saját gyermekeink számára. A könyv olyan témákat érint, mint a tanulás, a felelősség vállalása másokért és magunkért, az idősek segítése, a hasznos szabadidő eltöltése, a cigarettázás, a fogyatékosságok tolerálása, a torkosság… És még sok minden, ami a mi gyermekeink életében is fontos.

Mindez közvetlen, szép, irodalmi nyelven megfogalmazva, tele humorral és szeretettel. Végig kacagtuk azt a pár napot, amit igénybe vett ennek a könyvnek a közös olvasása. Gyermekeim kérdéseket tettek fel, megvitattuk a témákat, párhuzamot vontunk Dugó élete és az ő életük között. Tartalmas közös esték voltak.

A könyv egyetlen hibája, hogy nyomtatási hibák sajnos találhatóak benne, lehetőleg a helyesírást ne ebből a könyvből gyakoroljuk.

Kívánok mindenkinek szép élményt, jó olvasást!

dr. Lajos Beáta

 

Könyvajánló

 Gary Chapman: Egymásra hangolva

 

Mai világunkban az értékek kicsit megborultak. Hajtunk a jó létért, a pénzért, hogy minél többünk legyen, hogy minél több mindent meg tudjunk adni a gyermekeinknek, s az egész idő alatt valahogy elvész a lényeg.

Rengeteg válásról hallunk, a statisztikák is szomorúak. Zaklatottak vagyunk, időhiányban szenvedünk és sóvárgunk a megértés, a szeretet után. Csak azt az ősi bölcsességet nehéz követni, miszerint adni jobb, mint kapni.

 

Ezek a gondolatok kavarogtak a fejemben, miközben olvastam a sokak által ismert könyvet. „Gary Chapman: Egymásra hangolva” A szeretet mindenek előtt! (Ahogy az a családi vasárnapon is elhangzott). IGEN! Szeretni nehéz, mert a szeretet elhatározás kérdése! Akarom-e úgy is szeretni a másikat, ha ő épp most nem képes kimutatni irántam a szeretetét, figyelmességét, tiszteletét, megbecsülését? Képes vagyok-e ezt én megtenni? Akarom-e megváltoztatni családom, társam hangulatát, a légkört, amiben élünk? A könyv gyakorlati tanácsokkal segít minket az eligazodásban a keresztény értékrendet követve. Öt szeretetnyelvet mutat be, ami segít megtalálni az utat embertársainkhoz, családtagjainkhoz. Csak figyelni kell a másikra, lelassulni, elmélyedni. És sokat imádkozni a kegyelemért, hogy részesüljünk a csodában, ami mindannyiunknak előkészítetett.

 

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet elolvasásra, aki szeretné cselekvéssé változtatni a szeretetet. Mert „A világ megváltoztatását önmagunkkal kell kezdeni.”(Koichi Tohei)

 

Dr. Lajos Beáta